Gęsina powraca na stoły w restauracji Horyzont
Niestety tradycja serwowania gęsiny zanika. 90% dostępnych zasobów krajowych eksportujemy do Niemiec. Aby wszystkim smakoszom przypomnieć o wyjątkowych walorach gęsiny powstała akcja zainicjowana przez stowarzyszenie Slow Food Polska.
Akcja opiera się na współpracy najlepszych restauratorów ze wszystkich regionów Polski. 50 najlepszych restauracji w kraju będzie od 9 do 25 listopada serwować gęsinę w autorskim wydaniu. Dodatkowo dla podkreślenia głębi smaków daniom towarzyszyć będzie specjalnie sprowadzone z Węgier wino St. Martin z Benedyktyńskiego Opactwa w Pannonhalmie.
W Kołobrzegu do akcji przyłączyła się restauracja Horyzont znajdująca się w Hotelu AQUARIUS SPA*****. Jest to jedna z pięciu restauracji w województwie zachodniopomorskim, promująca wyjątkowe smaki gęsiny.
Wszystkich serdecznie zapraszamy na odkrywanie zapomnianych smaków tradycyjnej kuchni polskiej.